Krogägare friades från diskriminering av lesbiska

Den krogägare som åtalats för att ha avvisat två lesbiska kvinnor som kysstes på hans restaurang friades på torsdagen av Stockholms tingsrätt. Susanne Gustavsson var en av kvinnorna som anmält att hon känt sig diskriminerad och hon tog emot domen med stor besvikelse.

– Åtalet ogillas. Tyvärr väntat om man ser till statistiken. Man kunde hoppas att någon gång skulle det ske en förändring att man även vågade döma i sådana här mål, säger Susanne Gustavsson.

Inte bevisat varför kvinnorna avvisades
Stockholms tingsrätt skriver i sin dom att det inte är bevisat att krogägaren bad kvinnorna att lämna restaurangen på grund av kvinnornas sexuella läggning. Därför frias han. Det är något som krogägarens advokat Leif Silbersky tycker är helt rätt.

– Det har ju tyvärr blivit fokuserat kring det här med pussandet och kramandet och min huvdman hävdar att det var ju bara en bit i det hela. Det värsta som han upplevde var tjafset efteråt när han diskuterade med dem och de blev högljudda. Då upplevde han att de blev ordningsstörande och då skulle de avvisas. Det har ingenting med diskriminering att göra, säger Leif Silbersky.

Mycket få fall av anmäld olaga diskriminering har hittills lett till att någon fällts.

Fallet överklagas
Men det här fallet kommer att drivas vidare i en civilrättslig process med hjälp av den nya lagstiftning mot olaga diskriminering som började gälla i somras.

Då kan det få en annan utgång, det tror Georg Svéd, kanslichef hos ombudsmannen mot diskriminering  på grund av sexuell läggning.

– Enligt den nya lagen så är bevisbördan en annan, då ska de här kvinnorna kunna göra sannolikt att de har varit utsatta för en diskriminerande behandling och sedan är det då upp till restaurangföretaget att visa att behandlingen inte hade samband med deras sexuella läggning, säger han.

Susanne Gustavsson hoppas att fler homosexuella ska våga anmäla när de upplever att de har blivit diskriminerade.

–Jag hoppas ju att det fungerar som en sporre ändå. Okej, det lyckades inte i det här fallet, men att nästa kan vara det fallet där det kommer en dom som är till vår fördel, säger Susanne Gustavsson

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista