Holmberg avvisar kritik om tjetjeners uppehållstillstånd

Regeringen beslutade på torsdagen att ge sex tjetjener tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Beslutet väntas bli vägledande för de omkring 200 tjetjener som finns i landet. En del av dem har väntat ända upp till fyra år på besked om de får stanna här eller inte.

Migrationsminister Barbro Holmberg försvarar att de sex tjetjenerna inte får permanenta uppehållstillstånd.

– De får tillfälligt uppehållstillstånd på grund av att det fortfarande är stora oroligheter i Tjetjenien. Oroligheter som också drabbar civilbefolkningen. Det är ganska naturligt att man åtminstone vid en första bedömning inte betraktar den här typen av oroligheter som någonting som ska vara för evigt när man ger uppehållstillstånd, säger hon.

Vägledande beslut
Barbro Holmberg säger att om förhållandena inte blir bättre på två år kan de här tjetjenerna ansöka om uppehållstillstånd på nytt.

Miljöpartiets Gustav Fridolin säger att beslutet är inhumant och att tjetjenerna borde ha fått permanent uppehållstillstånd.

Enligt Barbro Holmberg blir torsdagens beslut vägledande för myndigheternas bedömning av de ytterligare cirka 200 tjetjener som väntar på besked.

Holmberg KU-anmäld
I riksdagen har företrädare för alla partier utom socialdemokraterna anmält migrationsminister Barbro Holmberg till KU, konstitutionsutskottet, för att det tagit omkring ett år att fatta beslut i det här fallet. Barbro Holmberg avvisar kritiken.

– Ofta är det så att de ärenden som lämnas över till regeringen är särskilt komplicerade och det innebär att det tar tid att bereda den här typen av ärenden, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".