Venezuelas produktion har stannat av

Venezuelas president Hugo Chávez arbetar vidare med det han kallar socialism för det 21:a århundradet och han kan genomföra sin idéer eftersom han har kontroll över kongressen. Mängder av företag har exempelvis nationaliserats, men produktionen sjunker.

Graciela Frias är advokat, som hela sitt liv har arbetat med bondeorganisationer. Hon bor på en finca, utanför den lilla staden Yaritagua, 50 mil norr om Caracas.

Både hon, och hennes man som är lantbrukare, arbetar aktivt inom det socialistiska parti som Hugo Chávez har bildat.

Men Graciela Frias är orolig för att socialismen för det 21:a århundradet inte ska bli annat än ord.

– Vad är det som händer. Oljan ger oss hur mycket pengar som helst och det var flera år sedan som Hugo Chávez proklamerade en revolution inom jordbruket, men i dag importerar vi mer livsmedel än någonsin, suckar Graciela Frias.

Hon betonar gång på gång att den omfördelning av oljeinkomsterna som har skett under Chávez tid på ett radikalt sätt har förändrat livet för många av Venezuela fattiga.

– Men, det räcker inte. Varför fungerar inte de jordbrukskooperativ som bildats? Varför fungerar inte de företag som har nationaliserats? Varför sjunker produktionen, istället för att öka, när arbetarna fått kontroll över fabriker? frågar hon.

Själv tror hon att det har att göra med oljan.

– Oljan är en rikedom som inte är resultat av egna ansträngningar. Vi är ett land som saknar en kultur av arbete och produktion. Ingenting av det har förändrats sedan Hugo Chávez kom till makten. Snarare tvärtom, säger Graciela Frias.

Produktionen har stannat av och till och med minskat samtidigt som korruptionen och brottsligheten har ökat.

-Om inte det ändras så är allt tal om socialism inte annat än tomma ord, säger Graciela Frias.