Hård kritik mot USA på fattigdomskonferens

USA och EU-länderna är rika länder som kan göra mycket mer för att häva fattigdomen i världen. Det anser flera talare vid den internationella fattigdomskonferens som pågår just nu i Stockholm, arrangerad av regeringen och FN:s utvecklingsfond UNDP.

Jeffrey Sachs, professor vid universitet Harvard och rådgivare till FN-chefen Kofi Annan, kritiserar framförallt USA för att inte leva upp till avtal för att bistå fattiga. Han menar att EU borde kräva mer av USA.

–Europa har inte rest sig och sagt till USA att ni satsar bara 0,12 procent av er bruttonationalprodukt på bistånd. Det är helt oacceptabelt, säger han.

Manar till klarspråk med amerikanerna
Jeffrey Sachs är benhård i kritiken mot sitt eget land. Han anser att den amerikanska administrationen är okunnig och likgiltig.

Han manar omvärlden och Sverige att tala klarspråk med amerikanerna för att få en förändring. Över en miljard människor lever i extrem fattigdom. Malaria och aids skördar offer.

Ekonomiprofessorn drar i raskt tempo några jämförelser. USA satsar 40 gånger mer militärt än på bistånd och 20 gånger mer på skattelättnader.

–De rika länderna bör vänta med att läxa upp fattiga länders regeringar för att de styr ineffektivt, så länge som de rika inte själva sköter sig, säger Jeffrey Sachs.

EU-bidrag snedvrider konkurrens
Nederländernas tidigare biståndsminister Eveline Herfkens är en av cheferna inom FN för att driva millenniemålen eller arbetet mot fattigdom. Hon konstaterar att USA är den minst generösa biståndsgivaren i världen.

Hon låter Jeffrey Sachs föra kritiken mot de sina, medan hon attackerar EU. Bidragen till de europeiska bönderna upprör henne.

De snedvrider konkurrensen och smular sönder alla chanser för bönderna i utvecklingsländerna, där två tredjedelar av invånarna lever på landsbygden, konstaterar hon.

–Sverige är som en del av EU ansvarigt för de här förödande europeiska reglerna och skulle som medlemsland kunna ändra på det, säger Eveline Herfkens.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista