12 miljarder i vinst för Vattenfall

Samtidigt som de höga elpriserna plågar många kunder redovisade statliga energibolaget Vattenfall på torsdagen en vinst på 12 miljarder kronor för fjolåret.

Och företagets VD Lars G Josefsson säger att han kan förstå om kunderna knorrar:

- Det har jag naturligtvis en väldigt stor förståelse för. Det beror självklart på att vi inte har lyckats förklara och informera. Nu kan vi säga att den stora lönsamhet som vi har för närvarande, vår goda lönsamhet, den använder vi nu för att kunna investera, säger Lars G Josefsson till Ekonomiekot.

Vattenfalls vinst före skatt slutade på 12 miljarder och VD Lars G Josefsson är nöjd, särskilt med företagets verksamheter i Tyskland och Polen. Men servicen kan bli bättre, säger han.

- Vi är inte alls nöjda, jag är inte alls nöjd med den service och kvalitet som vi levererar till våra kunder och därför har vi ett jättestort program som kommer att löpa under flera år nu. Och det har kommit igång på ett bra sätt.

Att elförbrukningen sjunkit med 4,5 procent under dom två senaste åren beror på den lågkonjunktur vi haft och dom höga priserna. Och när det gäller elpriset framöver tror Lars G Josefsson så här.

- Om vi ser långsiktigt på det här så tror jag inte att det är någon fara för stigande elpris under den närmaste tioårsperioden. Dock så ska man ju räkna med stora variationer från år till år.

Martin Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".