Freivalds: Sverige måste hävda sin ståndpunkt

En dansk medborgare som hålls fånge av USA på Guantanamobasen på Kuba ska släppas, det meddelade USA på torsdagen. Något motsvarande löfte har utrikesminister Laila Freivalds, som just nu är i USA, inte fått när det gäller den svenske fången på Guantanamobasen, men hon tror inte att det beror på att de svenska myndigheterna agerat mindre effektivt än de danska.

– Det har inte att göra med vad vi gör, det har att göra med på det sättet amerikanerna arbetar. Det har ju redovisat att de delat in fångarna i olika kategorier. De har deklarerat att det finns en kategori som de successivt kommer att släppa, det är uppenbarligen så att dansken tillhör den kategorin och den svenske fången tillhör inte den kategorin, så är det.

Inga formella anklagelser
Också fem britter på Guantanamo ska friges, meddelades det på torsdagen. Men när det gäller den svenske medborgaren så fick Laila Freivalds tidigare i veckan beskedet från USA att han ska hållas kvar, men Sverige ska få studera det USA anser vara bevis på att han är terrorist, fortfarande efter två år har inga formella anklagelser mot honom framförts.

Tyst diplomati
De som hålls på Guantanamo greps i samband med kriget i Afghanistan. Danmark har legat mycket lågt i kritiken mot fånglägret och fått loss sin medborgare mest genom tyst diplomati, men Laila Freivalds menar inte att Sverige agerat fel som gått ut mer offentligt.

– Nej, vi måste naturligtvis som land hävda den ståndpunkt vi har, det är viktigt att göra. Vi har all anledning att företräda en medborgares intressen. På vilket sätt Danmark gjort det vet vi faktiskt ingenting om.
Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista