Ung vänsters ordförande Ali Esbati. Foto Fredrik Persson/PRB

Esbati: Märkliga och orimliga förhållanden i Ung vänster

Krisen i vänsterpartiets ungdomsförbund beror på ”märkliga, orimliga och oacceptabla förhållanden” sa Ung Vänsters ordförande Ali Esbati på en presskonferens på torsdagskvällen där han bekräftade att det förekommit sexuella trakasserier mellan medlemmar. Själv tänker han avgå med motiveringen att han inte kan fungera som ledare.

– Jag är arg och i det här läget framför allt ledsen, men man får se att som människa har man gränser.

Ali Esbati, som upprepade att situationen var jobbig och konstig, att ledningens arbete hade undergrävts och att förbundets organisation inte respekterats, ville inte konkretisera vad han menade eller ge begripliga exempel på vad han talade om.

Kartor över sexuella kontakter
I den maktkamp som uppenbarats i ungdomsförbundet har det förekommit sextrakasserier, bekräftade han, och på en direkt fråga sa han att även han själv förekommit i de kartor över sexuella kontakter som någon, eller några, använt för att misskreditera politiska motståndare. Inget av detta har hittills polisanmälts.

Ung Vänsters linje är att debatten ska föras internt och den extraordinära kongress som utlysts kommer att vara stängd för media.

Maning till enighet
Det finns politiska motsättningar i ungdomsförbundet, men Esbati dementerade uppgifter om cellbildning, eller fraktionsstrider. Moderpartiet Vänsterpartiet, som håller kongress just nu, präglas också av en debatt om vilken väg partiet ska ta. Avgående Ulla Hoffman manade till enighet.

– När världens människor svälter och fattigdomen ökar. När kapitalismen brer ut sig, när kapitalisterna skor sig på arbetarnas bekostnad, hur i hela friden skulle det då se ut om vi lade ner tid på att bekämpa varandra.

Gudrun Schyman avtackades
Kongressen tackade också av Gudrun Schyman med stående ovationer. Hennes förödmjukande sorti som partiledare, när hon tvingades bort på grund av sina skatteaffärer, var ickeexisterade i högtidstalen. Gudrun Schyman ägnade sitt åt feminismen och en maning till vänsterpartisterna att anstränga sig mer.

– Vi måste arbeta på ett annat sätt, vi måste arbeta bredare, vi måste arbeta på nya sätt. Det som förenar kan just vara motståndet mot den patriarkala maktordningen.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".