Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare får vänta för länge på undervisning

Många kommuner bryter systematiskt mot lagen när det gäller SFI, svenska för invandrare. Enligt skollagen skall SFI erbjudas inom tre månader men en ny rapport från Integrationsverket visar att var tredje person som fått uppehållstillstånd i Sverige får vänta mer än de lagstadgade tre månaderna.

Enligt skollagen har alla som beviljats uppehållstillstånd I Sverige rätt till svenskundervisning inom tre månader. Det är kommunerna som ansvarar får att utbildningen erbjuds.
 
Nu har Integrationsverket undersökt hur kommunerna sköter sin uppgift och resultatet är nedslående.

Vänta på undervisning
Var tredje person får vänta längre än tre månader på sin svenskutbildning. Var sjätte, 15 procent, får vänta i över ett halvår.
 
Förutom att detta innebär ett onödigt lidande för de drabbade så innebär det också ökade socialbidragskostnader för kommunerna eftersom det dröjer längre tid innan de nya svenskarna blir självförsörjande, säger Henrik Emilsson som är projektledare för rapporten. Kan man inte svenska får man inget jobb.      
 
– Arbetsmarknaden ställer väldigt höga krav på kunskaper i svenska ju längre tid det dröjer innan man kan påbörja SFI desto färre får ju jobb.

Kvinnor väntar längre
Av de trettio kommuner som granskats är problemen störst i Göteborg, Halmstad, Malmö och Örebro. Där får hela 40 procent vänta mer än tre månader innan de får börja läsa svenska.
 
Det är också så att kvinnor får vänta längre än män.  Var fjärde kvinna får vänta längre än ett halvår på sin utbildning. Bara var tionde man får vänta så länge. 

– Kommunen organiserar det här dåligt, dessutom tenderar det att vara lågt prioriterat inom kommunen. Sedan kan det också vara brist lärare, brist på pengar. Kommunerna får pengar från staten för att bedriva en introduktion för nyanlända flyktingar. Då får de en viss summa pengar  för varje individ, den här summan är inte kopplad till insatserna som kommunen gör. Kommunen får lika mycket pengar för de som får en bra introduktion som får en dålig introduktion. Det kan vara ett sätt för kommunen att få budgeten att gå ihop, säger Henrik Emilsson.

Marie K Nilsson, P1 Studio Ett
marie.k.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".