Iranska valaffischer Foto: John Moore/PRB

Iran går till val mitt i politisk kris

Iran går på fredagen till parlamentsval mitt i en politisk kris som av många beskrivs som en av de värsta i den islamiska statens 25-åriga historia. De konservativa krafterna väntas återta makten i parlamentet.

Det största reformvänliga partiet och de starka studentorgansationerna har beslutat att bojkotta valet helt och hållet. Därför väntas de konservativa krafterna återta makten i parlamentet. Många befarar att detta kommer att leda till ytterligare inskränkningar i yttrandefriheten.

Journalisten och ledarskribenten Hosni Bastani stryker över telefonnumren och sin e-postadress innan han sträcker fram sitt visitkort. Uppgifterna på kortet är föråldrade eftersom myndigheterna för två dagar sedan stängde hans tidning och han inte längre har varken telefon eller dator.

Publicerat brev
För Bastani, en prydlig man i 35-årsåldern och grön kostym, är det här inte en ny situation.

– Under de senaste fyra åren har jag arbetat för tolv olika tidningar som efterhand förbjudits av det konservativa religösa övervakningsorganen. Tidningen ”Den nya jasminblomman” blev den trettonde.

Den regimkritiska tidningen stängdes efter att den publicerade ett brev i vilket en rad reformistiska parlamentsledamöter gick till ett sällsynt hårt angrepp mot den oantastlige högste religiöse ledaren ayatolla Ali Khamenei. Men Bastani tror att den verkliga orsaken är att tidningen konsekvent har uppmanat folk att låta bli att rösta i valet på fredagen.

Kandidater får inte ställa upp
Sammanlagt över 2 000 reformister har fråntagits rätten att ställa upp, bland dem 80 sittande parlamentsledamöter, i Bastanis läger har man kallat valet en oblodig statskupp.

Men valet kommer att genomföras vare sig reformisterna vill det eller inte. Den sannolikt förestående promenadsegern för det konservativa prästerskapet kan betyda ännu svårare tider än hittills för den fria pressen.

– Vi kommer att få det svårt, säger Bastani och fortsätter, när jag satt i isolering i fängelset i fjol sommar jobbade reformistiska parlamentsledamöter på att få ut mig. Om och när vissa journalister igen sys in efter valet kan du vara säker på att ingen i parlamentet höjer sin röst i protest, tror Hosni Bastani, som själv är mentalt beredd på en ny vistelse i fängelse.

Men Bastani har inte tappat hoppet om ett mer demokratiskt Iran, trots att många nu är redo att dödförklara demokratisträvandena i det folkrika landet. Enstaka journalister och politiska aktivister kan låsas in, men vad ska regimen göra åt de tusentals kvinnor och studentaktivister som törstar efter förändring, säger Hosni Bastani och tillägger att kampen går vidare med fredliga medel.

YLE:s utsände Juri von Bonsdorff, Teheran

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".