Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericsson drar tillbaka varsel

Ericsson drar tillbaka varsel Ericsson har dragit tillbaka en del av de varsel som lades i höstas. Istället för att sägas upp erbjuds nu anställda som jobbar med forskning och utveckling i Stockholm avtalspension. Det innebär att att antalet uppsägningar minskar med 300 vid Stockholmsanläggningarna.

Beskedet om det inte blir fler uppsägningar togs emot minst sagt positivt i Kista, berättar Åke Svenmarck, ordförande för Civilingenjörsfacket.

– Nästan så att man gjorde vågen, ja det gick en stor suck av lättnad i alla fall både hos chefer och kollegor och överallt. Nu klarar vi det här utan turordningsförhandlingar vi löser det här på frivillig väg och jag och mina kollegor slipper risken att bli uppsagda.

Glada miner
Glada miner i Kista alltså efter att sparkravet som skulle ha inneburit att ytterliggare omkring 300 anställda i Kista och Stockholm skulle fått gå, nu omvandlats till frivillig avtalspension för de över 58 år. Än så länge gäller bara erbjudandet anställda inom forskning och utveckling i Stockholm, men mycket tyder också på att det hundratal anställda som varslats i Göteborg slipper uppsägning och erbjuds avtalspension.

Det nya erbjudandet gäller dock inte alla delar av Ericssons verksamhet i Sverige, och målet att nå ner till 47 000 anställda i världen gäller fortfarande.

Utvecklingen har vänt
Men att en del varsel nu alltså inte blir till uppsägningar är ett tydligt tecken på att det på många håll i företaget nu arbetas hårt för att klara av att leverera det som kunderna vill ha. En väsentlig förändring jämfört med för bara knappt ett år sen.

– Det tyder på att utvecklingen har vänt. Vi har mer att göra helt enkelt, säger Åke Svenmarck,

Hur påverkas arbetet nu?

–Det har blivit en ökad arbetsglädje i och med att den våta filten har dragits undan, oron har släppt i organisationen och vi känner en stor suck av lättnad.

Och synen på att arbeta på Ericsson framöver - hur tror du att den har påverkats?

– Den hoppas jag att den har påverkats positivt. Vi hoppas också att vi så småningom någon gång, kanske i slutet av detta år ska kunna nyrekrytera från högskolorna. Jag tror att vi behöver det för oss själva. Och kanske visa för samhället att: okej det går att få jobb på Ericsson igen. Men det är en bit kvar tills dess, säger Civilingenjörernas fackordförande i Kista, Åke Svenmarck.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".