USA skickar militärer till Haiti

USA har beslutat skicka en liten grupp militärer till Haiti. Deras uppdrag är att undersöka säkerhetsläget i landet.
Men det kan också markera början till en aktivare internationell inblandning i den haitiska konflikten.

Det rör sig inte om någon ny amerikansk invasion, som den 1915, då amerikanska trupper stannade kvar i 19 år, eller den 1994 då president Jean-Bertrand Aristide återinsattes med hjälp av amerikanska soldater.

Den här gången rör det sig bara om en grupp på fyra, fem soldater och deras uppdrag framför allt är att undersöka säkerhetsläget på USA:s ambassad och för de anställda på ambassaden.

Plan utarbetas
Men samtidigt sa USA:s utrikesminister Colin Powell att flera länder nu är i färd med att utarbeta en plan för att lösa krisen i Haiti som man hoppas ska accepteras både av regeringen och oppositionen.

Vad planen innehåller är fortfarande inte känt utom att den inte kräver att Aristide måste avgå.

Men enligt källor i Haiti har USA tidigare lagt fram föreslag som går ut på att Aristide utlysa nyval eller alternativt överlämna makten till någon slags junta i väntan på nästa val som ska hållas om drygt ett och ett halvt år.

Förslag har avvisats
Bägge förslagen har avvisats av Haitis regering och Aristide förklarade igår han är beredd att dö på sin post.

Men samtidigt upprepade Haitis premiärminister en begäran om en internationell fredsstyrka för att få stopp på våldet som har kostat minst sextio människors liv de två senaste veckorna.

På många håll har också bristen på mat  blivit akut sedan rebellernas barrikader har hindrat hjälpsändningar att ta sig fram.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".