Lång debatt om vänsterns partiprogram

På vänsterpartiets kongress diskuterades på torsdagskvällen de olika förslagen till nytt partiprogram. Programkommissionens huvudförslag vann över den tidigare vice ordföranden Johan Lönnroths alternativ efter en flera timmar lång debatt.

– Ett partiprogram behöver inte vara någonting som man tillgodogör sig på en eftermiddag. Det ska vara någonting att studera, sa Jan Hammarlund, ombud från Stockholm som stödde det vinnande förslaget.

Svårlästa texter
Men programkommissions förslag som består av sexton sidor text, i jämförelse med alternativets tre, fick också mycket kritik i debatten. Ulla Cassel och Jan Olof Karlsson Fält var två som tyckte programmet är svårläst.

– Det måste gå att förstå ett partiprogram även om man inte är akademiskt utbildad, sa Ulla Cassel.

– Vem skriver vi partiprogram för? Är det för våra väljare? Är det för våra medlemmar i allmänhet? Eller är det för den lilla kadern som sitter här på en kongress? frågade Jan Olof Karlsson Fält.

Ungdomsförbundets ordförande Ali Esbati tyckte däremot det var Lönnroths programförslag som var svårt att förstå.

– Lite elakt skulle jag kunna säga att man skulle kunna skriva det ännu betydligt kortare, i bara två punkter: 1. Det är möjligt att föändra världen 2. Vi vet dock inte hur, sa Ali Esbati.

Saknade feminismen
Lönnroths alternativ förespråkar regeringssamverkan och är mer positivt till EU än huvudförslaget som ägnar mer plats åt gemensamt ägande och feministisk analys. Just feminismen var det flera talare som saknade hos Lönnroths förslag. 

–  Det verkar inte finnas en konflikt eller maktkonflikt mellan män och kvinnor i Johan Lönnroths syn av patriarkatet, sa Paula Mulinari.

– De som har definierat historien har utgått från en manlig norm och det gör tydligen en del vänsterpartister också fortfarande, sa Ulla Andersson.


Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".