Koreakrisen

Sydkorea inför tuffa sanktioner mot Nord

Sydkoreas president Lee Myung-bak införde i dag tuffa ekonomiska sanktioner mot Nordkorea. Detta efter att experter i förra veckan slog fast att det var Nord som i våras sänkte ett sydkoreanskt krigsfartyg då 46 sjömän dog. Nord hotar hämnas för sanktionerna. Därför stiger nu spänningen i regionen.

Här i ett regnigt Seoul, en av Asiens mest dynamiska huvudstäder, får invånarna finna sig att återigen vara i världspolitikens centrum. Allt på grund av vad den utfattiga grannen Nordkorea gjort. Sydkoreas president Lee Myung-bak var allvarlig och fränt kritisk i ett tv-tal i dag.

Presidenten säger att efter att Nordkorea med hjälp av en ubåt plötsligt sänkt ett krigsfartyg är det slut på att se mellan fingrarna på Nords "brutala" agerande. Nästa gång Nordkorea attackerar blir det en militär respons, varnade han.

Nu ska Syd försöka få till stånd skärpta sanktioner i FN:s säkerhetsråd. Sydkorea sätter också stopp för handelsutbyte och investeringar. Åtgärder som väntas bita rejält i den redan krisartade nordkoreanska ekonomin. Nordkoreanska fartyg får inte heller passera genom Syds vatten, och Seoul kräver också en uttrycklig ursäkt för sänkningen av fartyget i mars.

Nordkorea-experten Sohn Kwang Joo säger att landets diktator Kim Jong-il verkar avsiktligt försöka höja den militära spänningen i regionen, kanske som ett led att stärka sin egen hand när han nu gradvis försöker överlämna makten till en av sina söner.

De flesta experter, och vanliga Seoul-bor, verkar ändå tro att båda sidor har alltför mycket att förlora om fullt krig skulle bryta ut.

Ögonen riktas nu mot Kina, det närmaste kommunistiska Nordkorea har i form av en internationell vän. Peking har vetorätt i säkerhetsrådet, USA försöker få Kina att gå med på skärpta sanktioner mot regimen i Pyongyang. Men hittills har Kina offentligt nöjt sig med att vädja till alla sidor att utöva "lugn och återhållsamhet".

Amerikansk militär har nu också erbjudit sig att hjälpa Sydkorea med försvarsövningar till havs. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon ska övningarna ske i en nära framtid.