Oljeläckan i Mexikanska golfen

USA:s regering kan ta över oljebekämpningen

Oljebolaget BP erkänner nu att man inte samlar upp så mycket olja från utsläppet i Mexikanska Golfen som man tidigare sagt. Oljan fortsätter att driva iland i Louisianas känsliga våtmarker och nu hotar den amerikanska staten att ta över hela ansvaret för oljebekämpningen.

Olja från utsläppet i Mexikanska Golfen har nu flutit i land på en sträcka av drygt 10 mil av öar och våtmarker utanför Louisianas kust enligt de senaste uppgifterna.

Området är känt för sitt unika djur- och växtliv och många fåglar som häckar i området för tillfället hotas av oljan.

Oljebolaget BP erkänner i dag att mängden olja som man lyckas suga upp från utsläppet är betydligt mindre än man sa i förra veckan.

Företaget lyckades ju då fästa ett långt rör i läckan på botten och genom det börja suga upp olja, men fortfarande läcker alltså stora mängder olja rakt ut i Mexikanska Golfen.

BP har nu också flyttat fram försöket att täta läckan med hjälp av lera och cement till mitten av den här veckan.

BP:s Doug Suttles säger till CNN att sannolikheten att man lyckas täta läckan för gott på det här viset ligger kring 6 eller 7 på en skala från 1 till 10.

Det är tydligt exempel på vad många uppfattar som BP:s oförmåga att ge förtroendeingivande svar på alla frågor om vad som görs och inte görs.

I går varnade inrikesministern Ken Salazar för att regeringen skulle ta över ansvaret för bekämpandet av läckan om inte BP blev mer effektivt.

Samtidigt varnade regeringens högste ansvarige tjänsteman på plats i området att det är just oljeindustrin, och inte staten, som har expertisen.

Under dagen i dag ska just inrikesminister Salazar och en annan minister samt ett antal kongressledamöter besöka det drabbade området igen.

Då kommer de att möta den frustration mot BP, men även mot staten, som finns bland lokalbefolkningen över hur oljeutsläppet bekämpas.

Delstaten Louisianas guvernör Bobby Jindal sa i går att det råder brist på all möjlig utrustning som behövs för att förhindra att oljan flyter i land, bland annat saknas stora mängder oljelänsar.

I helgen tog också Billy Nungesser, som är motsvarande kommunalråd området, saken i egna händer och beordrade ut ett 30-tal fiskefartyg att hjälpa till i skyddsarbetet.

Fartygen och dess ägare var kontrakterade av BP för att hjälpa till, men hade inte fått någon order av företaget att gå ut. Nungesser riktade sedan skarp kritik mot både BP, regeringen och delstaten.

– Det här är ju löjligt, ledare ber inte om ursäkt, de löser problem, som det är nu är ni i vägen för oss, om ni inte vill hjälpa oss, försvinn, sa Billy Nungesser.