Etiopiens regering ser ut att sitta kvar

Det preliminära valresultatet från söndagens val i Etiopien visar att regeringspartiet har vunnit med stor majoritet i samtliga regioner och större städer, enligt landets valkommission. Det visar också att valdeltagandet var högt.

Regeringspartiet EPRDF ser ut att ha vunnit stort i samtliga regioner i landet. Och premiärminister Meles Zenawi kan räkna med ytterligare fem år vid makten.

Enligt det preliminära resultatet har regeringspartiet vunnit 20 av 23 platser i huvudstaden Addis Abeba, vilket i princip är det omvända resultatet från förra valet.

Överraskande är också den jordskredsseger som regeringspartiet har vunnit i det som länge har varit oppositionens starkaste fäste, i Oromia-regionen.

Oppositionen har varit splittrad inför valet, och inte förmått att övertyga om att de är ett trovärdigt alternativ till regeringspartiet sedan 19 år tillbaka. Men samtidigt har valets giltighet ifrågasatts starkt redan på förhand. Frågan är om oppositionen, som de har antytt, nu kommer att överklaga valresultatet.

Även om de gör det, så är det få som tror att det kommer att leda till något som likar de dödliga protester som inträffade efter valet 2005.

Under valdagen kom anklagelser om valfusk från partiet All Ethiopian Unity Party som sa att deras partimedlemmar har gripits och misshandlats.