Staten tar över tillsyn om kommunen missköter sig

Regeringen vill skärpa kommunernas tillsyn av djur och livsmedel. I ett förslag som presenteras på fredagen som Ekot tagit del av, föreslås bland annat att en staten ska kunna ta över ansvaret för kontroller om kommunerna missköter dem. Orsaken är de brister i kontroller som finns på flera håll idag.

Det finns idag stora skillnader i hur  kommunerna sköter  tillsynen av livsmedel och djurhållning. I en ena kommunen kan man ha många inpsektörer och täta kontroller medan grannkommunen i stort inte gör några inspektioner alls eller väldigt få. Det här har fått stark kritik från flera håll den senaste tiden eftersom det innebär olika villkor beroende på vilken kommun man bor i.

Ökat stöd och skärpta krav
Regeringen föreslår nu både ett ökat stöd till kommunerna och att kraven skärps på flera punkter.

Enligt förslaget ska kommunerna bli tvungna att tydligt redovisa hur de sköter tillsynen av lantbruk och restauranger. Fungerar ändå inte kontrollerna och om bristerna är tillräckligt stora ska kommunen till och med kunna få ett vitesföreläggande.

Staten kan ta över
Vid riktigt allvarliga fall ska dessutom Livsmedelsverket eller länsstyrelserna kunna ta över ansvaret för olika ärenden, även mot kommunens vilja.

Regeringen vill också att Livsmedelsverket och Djurskyddsmyndigheten får mer att säga till om när de gäller hur tillsynen ska gå till. Man föreslår bindande föreskrifter samtidigt som man ska hjälpa kommunerna med utbildning och rådgivning.

Samarbete ska bli lättare
För kommuner med små resurser vill också regeringen nu göra det lättare att samarbeta kring kontroller och tillsyn så att man till exempel kan hyra in personal från grannkommunen eller helt lämna över ansvaret, Skulle ett äernde var riktigt stort eller svårt bör det också bli möjligt att lämna över det till Livsmedelsverket eller länsstyrelsen.

Förslaget kommer troligen orsaka en hel del debatt eftersom det innebär hårdare tag mot kommuner som redan idag känner sig pressade ekonomiskt men regeringen hoppas ändå kunna lägga fram det inför riksdagen senast i början av hösten.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".