Ikea etablerar sig i Tatarstan

Den här veckan besöker tio journalister från Kazan i Tatarstan Sverige, en resa som bekostas av Ikea. I mars öppnar Ikea sitt första varuhus i en mindre rysk stad, Kazan. Den svenska möbeljätten är ett av de första västerländska företag som investerar i delrepubliken Tatarstan.

Att det blev Kazan berodde på att myndigheterna var så angelägna, säger Ikeas ”projektmanager” Tomas Pettersson.

–Det här har varit enkelt redan från början. Vi fick klart alla tillstånd ganska kvickt här jämfört med andra städer. Vi har 14 städer identifierade i Ryssland och här gick vi igenom proceduren fortast.

– Vi kände att de ville ha hit oss. Det var viktigt för dem. De skriver om oss i tidningarna nästan varje dag här i Kazan, borgmästaren stöder och vi skapar 350 till 400 jobb. Det har varit ganska mycket gratispublicitet för oss, säger Tomas Pettersson.

Första etableringen utanför Moskva
Miljonstaden Kazan blir den första ryska staden utanför Moskva och S:t Petersburg som får ett Ikea. Den tatariska delrepublikens ledning har förvånat Ikea i hur enkelt och obyråkratiskt de arbetat för att få hit möbeljätten.

Invigningen blir den 22 mars och spektakulär eftersom den sammanfaller med starten av firandet av Kazans 1 000-årsjubileum.

I den karakteristiska blå-gula ladan utslängd på ett fält hörs många svenska röster. En av dem blir kvar permanent i Kazan, Magnus Orre.

–Det jag håller på med just nu är uppbyggnad av it-systemet, det kommer att vara ett av mina ansvarsområden i framtiden. Det jag kommer göra i butiken när den är uppbyggd och färdig är att jobba som controller, då gäller det it, budgetar och alla siffror.

Om du jämför med attityden gentemot Ikea i Moskva, har du märkt någon skillnad?

–Inte direkt folk är väldigt nyfikna på vad vi har att erbjuda, säger Magnus Orre.

Själva inredningen av butikens olika rum görs också av ett svenskt bolag Stensviken International.

–Ryssar i allmänhet är väldigt trevliga människor. Man får ta seden dit man kommer. Då är det lät att jobba. Man får inte ställa egna krav utan anpassa sig till deras sätt att jobba. Då är det lätt, säger Bernt Grunerwald på Stensviken International.

Maria Persson Löfgren, Kazan
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".