Storseger och högt valdeltagande överraskade

Det ser ut att ha blivit en jordskredsseger för regeringspartiet i Etiopien efter söndagens val. Det preliminära valresultatet i Afrikas näst mest befolkade land, visar att regeringspartiet har krossat oppositionen såväl i huvudstaden Addis Abeba som i tidigare starka oppositionsfästen. Frågan är hur oppositionen tar emot det beskedet.

Premiärminister Meles Zenawi kan räkna med ytterligare fem år vid makten, efter vad som ser ut som en övertygande seger i valet för hans EPRDF.

Att regeringspartiet ser ut att ha vunnit en majoritet av huvudstaden Addis Abebas parlamentsplatser, är överraskande, eftersom oppositionen gick fram starkt där i förra valet.

Överraskande är också den förkrossande majoritet på närmare 4 miljoner röster som EPRDF har vunnit i det som länge har varit oppositionens starkaste fäste, i Oromiaregionen.

Frågan är vad som händer nu, om oppositionen som de har antytt på förhand, kommer att överklaga resultatet.

EU:s valobservatörer undersöker anklagelser om valfusk, men har redan sagt att valet gick lugnt till och att intrycket i stort sett är positivt. Men redan före valet kritiserade människorättsorganisationen Human Rights Watch regeringspartiet för att ha skrämt och hotat väljare. Och för att de har begränsat politiska partiers, medias och frivilligorganisationers möjligheter att verka.

Trots upprepade övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, så har kritiken från väst varit mild, Etiopien är en av USA:s allierade i en i övrigt orolig del av Afrika.

Det förra valet 2005, var landets hittills mest demokratiska, men slutade med protester och 200 döda. Sen dess har oppositionen varit splittrad och entusiasmen för politiken har dalat.

Å andra sidan har regeringspartiet åstadkommit en hel del förbättringar när det gäller infrastruktur, utbildning och sjukvård.

32 miljoner av Etiopens befolkning på 80 miljoner registrerade sig inför valet, och valdeltagandet var 90 procent, enligt landets valkommission. Det definitiva resultatet väntas om en månad.