Venezuela

Hugo Chávez ger sig på öltillverkare

Många i Venezuela upplever Hugo Chavez som en Robin Hood, någon som tar från de rika och ger till de fattiga. Andra, minst lika många, ser honom som en dödgrävare i färd med att begrava landets ekonomi.

– Vi har en borgarklass som inte vill annat än att göra folket skada.

Nästan alla Hugo Chávez veckovisa tv-program "Aló presidente" rymmer hätska anklagelser mot Venezuelas företagare.

Den här gången är det Polar, landets största distributionsföretag av livsmedel, som också producerar landets populäraste öl och licenstillverkar Pepsi Cola, som är i skottgluggen.

För några dagar sedan exproprierade Nationalgardet tonvis med livsmedel från en av Polars lagerlokaler i staden Barquisimeto.

Den officiella orsaken var att Polar medvetet undanhållit livsmedel i syfte att konspirera fram en bristsituation.

– Om de fortsätter så kommer vi att ta över Polar, säger Hugo Chávez. Vi accepterar ingen utpressning från någon.

Publiken applåderar.

Det finns något av social hämnd, att nu vänder vi på steken, i Hugo Chávez oftast överraskande utspel om nationaliseringar eller exproprieringar. Utspelen går hem hos många.

Men den här gången protesterar inte bara Polars ledning, utan också de tusentals anställda. De hävdar alla att anklagelserna är lögn och att Polar i själva verket är ett ansvarsfullt företag både mot dess kunder och anställda.

En hållning som får Hugo Chávez att beskriva Polars anställda som klassförrädare. Och Hugo Chávez tar ett steg till.

– Om jag nationaliserar Polar kommer jag att lägga ner öltillverkningen, säger Hugo Chávez. Öl är borgarnas vapen för att demoralisera folket.

Men när han säger att tänker förvandla Polars ölbryggeri till en glassfabrik, så börjar hans tidigare så jublande publik att skruva på sig.