Oroligheterna i Thailand bromsar husmarknaden

Oroligheterna i Thailand har påverkat både turistströmmar och försäljningen av hus.

De senaste månadernas oroligheter i huvudstaden Bangkok har bromsat svenskarnas bostadsinköp, säger Julia Widing, vd på Thailandmäklarna.

– Det går lite trögare. Vi hoppas på att det ska bli ett stabilt läge.

Bostadsförsäljningen i Thailand går trögt, berättar flera mäklarfirmor när Ekot ringer runt. De senaste veckornas demonstrationer, som slutade med dödsskjutningar i Bangkok, får nu kunderna att avvakta med sina husköp.

Men oavsett de politiska oroligheterna i landet kommer försäljningen att ta fart igen i höst, säger Julia Widing, vd på Thailandmäklarna. Många kunder har sedan länge bestämt sig för att köpa hus.

– De vet redan att de vill ha en fastighet i Thailand. Brorsan har köpt där nere och de ska också köpa... Bara väntar lite.

Men i branschen finns det de som slutet att sälja hus i Thailand, just på grund av de politiska konflikterna som finns och som också lett till flera stats- och militärkupper.

Av de som fortsatt säljer i dag är det få som vill tala om riskerna med husköp.

På frågan om säljarna upplyser om dom säkerhetsmässiga riskerna med att köpa hus får vi svaret att kunderna inte är intresserade.

Sammandrabbningarna har skett långt ifrån semesterparadisen, som ligger utmed de thailändska kusterna, säger hus- och lägenhetsförsäljare Pär Kraemer.

– Problemen är isolerade till Bangkok.

Inte heller Julia Widing säger något om riskerna.

– Jag pratar inte med dem om det särskilt mycket. De som hör av sig till mig frågar om priser och vet redan att de vill ha en fastighet i Thailand.