Foto: Pornchai Kittiwongsakul/PRB

Fågelinfluensan spridd till katter

I Thailand har fågelinfluensan spridits till tamkatter och till vilda djur på ett zoo nära Bangkok. Det är första gången kattdjur drabbats av det virus som har lett till 22 mänskliga offer i Sydostasien.

Minst två tamkatter har dött av fågelinfluensa på den thailändska landsbygden, sex mil väster om Bangkok. Det kan enligt veterinärer vara betydligt flera.

Det finns inga tidigare exempel på att tama djur skulle ha smittats av H5N1, det virus som orsakar fågelinfluensa.

Tiger överlevde influensan
Mest troligt är att katterna dött sedan de ätit rått hönskött som varit smittat. Förutom de döda katterna har också en trädleopard dött. Dessutom har en tiger från ett privat zoo insjuknat i fågelinfluensa i Thailand. Tigern har överlevt och är nu frisk.

Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanade på torsdagen de åtta länder i Asien där smittan upptäckts att iaktta stor försiktighet, eftersom nya fall fortsätter att rapporteras.

Hittills har 22 människor avlidit under årets första månader till följd av fågelinfluensan, fjorton av dem i Vietnam och åtta i Thailand.

Katter flockas kring templen
Thailand har fina anor när det gäller tamkatter. Härifrån härstammar siameskatterna.

Men på landsbygden finns mängder av halvtama, halvvilda katter som lever nära människor och som gärna flockas kring buddhistiska tempel.

Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra sa på fredagen att kattvänner kan känna sig lugna så länge de inte föder sina tamdjur med hönskött som inte kokats.

Hälsoexperter är oroade över att fågelinfluensa konstaterats hos tamdjur, eftersom det ökar risken för att fågelinfluensaviruset kombineras med mänskliga virus. Om det sker kan följden bli en värre spridning av influensan.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".