Arkivfoto: Sven-Erik Sjöberg/PRB

Håkan Jaldung frikänd i tingsrätten

Den förre polismästaren Håkan Jaldung i Göteborg frias helt av tingsrätten efter EU-kravallerna i Göteborg sommaren 2001. Jaldung var kommenderingschef under EU-toppmötet när Hvitfeldtska gymnasiet spärrades av och över 450 personer greps.

Inför ett massivt journalistuppbåd i Göteborgs tingsrätt kom domen efter rättegången mot Håkan Jaldung för en månad sedan.

Helt enig tingsrätt
Tingsrätten var helt enig om att fria Jaldung från alla misstankar om olaga frihetsberövande, grovt tjänstefel eller tjänstefel.

I domen skriver tingsrätten att åklagaren inte bevisat att området runt Hvitfeldtska gymnasiet var helt avspärrat eftersom personer som fanns inom skolans område själva valde att stanna kvar där.

Var där av egen fri vilja
Tingsrätten skriver i domen att det visst gick att gå därifrån bara de lät sig kroppsvisiteras vilket polisen hade full rätt att göra. Därmed var de där av egen vilja och inte på grund av att skolan var avspärrad.

När det gäller massgripandet av de 454 personerna som då fanns kvar på skolområdet anser tingsrätten att åklagaren genom förhören under rättegången inte helt bevisat att ordern om massgripandet verkligen kom från Jaldung. Därför frias han också på den punkten.

Upprättelse för Jaldung
Hans advokat Lars Schmidt anser att domen ger Jaldung full upprättelse.

– Jag är mycket nöjd med domen. Det är en fullständig framgång för Håkan Jaldung och för försvaret. Det blir ett erkännande och en upprättelse för Jaldung, men även för de polisen i Göteborg och de poliser som deltog vid EU-toppmötet och skyddet av president Bush, säger Lars Schmidt.

Åklagaren Hans Lindberg vill inte kommentera domen utan hälsar att han på onsdag i nästa vecka lämnar besked om ett eventuellt överklagande.

Inte heller Håkan Jaldung vill kommentera domen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista