Gängledaren en av Jamaicas mäktigaste

Oroligheterna i Jamaicas huvudstad Kingston har krävt flera liv, oklart hur många, i striderna mellan ett av det karibiska örikets notoriska ganstergäng och landets säkerhetsstyrkor, som försöker gripa gängets ledare som begärts utlämnad av USA.

Christopher Michael Coke, mer känd under ett antal alias, "President", "General", "Duddus" och "Shortman", är enligt det amerikanska justitiedepartementet en av världens farligaste knark- och vapenhandlare, vars jamaicanska ganstergäng påstås ligga bakom mer än 1400 mord bara i USA.

Enligt Jamaicas tidigare säkerhetsminister är han förmodligen den karibiska önationens mäktigaste.

Enligt slummens invånare i Kingstons Tivoli Garden-distrikt är Duddus en Gudfader, eller en Robin Hood, som beskyddar de fattiga, ser till att de får mat och att barnen går i skola, det vill säga allt det som staten inte förmår.

På ett plakat i en demonstration häromdagen till hans stöd stod det "som Jesus dog för oss vill vi dö för Duddus".

I nio månader lyckades premiärminister Bruce Goldings regering att förhala den amerikanska begäran om utlämning för åtal och sannolikt livstids fängelse.

Men förra måndagen tvingades Golding, vars maktbärande Labour Party anses nära lierat med Duddus knark- och vapenmaffia, av amerikanskt och inhemskt tryck att beordra sin polis och militär att gripa Duddus. Sedan dess råder krig Kingston.

Gängen på Jamaica byggdes upp på 70-talet av de politiska partierna för att driva in röster. De har fortsatt att ha nära kopplingar till partierna men ägnar sig huvudsakligen åt knarkhandel. Gängens beväpning beskrivs som gott och väl i nivå med polisens och militärens.

Med 268 väl organiserade och beväpnade gangstergäng är Jamaica också i normala fall ett av jordens farligaste samhällen. Nu råder undantagstillstånd, flygtrafik är inställd, alla resor dit avråds.