Centerpartist bakom ny EU-kritisk lista

Det pågår förberedelser för ännu en EU-kritisk lista i valet till Europaparlamentet i juni. Centerpartisten Jörgen Bengtsson är en av dem som ligger bakom planerna och han tycker att det behövs ett tydligt alternativ för de som vill att Sverige ska lämna EU.

– Jag tycker att det är viktigt att väljarna kan välja utanför den partipolitiska strukturen mellan dels en EU-kritisk lista där man i grunden bejakar EU-medlemskapet som junilistan representerar och sedan ett renodlat EU-motståndaralternativ ungefär som vi har i Danmark, säger Jörgen Bengtsson.

Dansk förebild
Jörgen Bengtsson är tidigare chefredaktör för centerpartistiska Hudiksvalls tidning och han var aktiv i kampanjen nej mot EMU i höstas. Det är danska Folkebevegelsen mot EU han tänker på när han hävdar att det finns ett behov av ett tydligt tvärpolitiskt alternativ för de som vill att Sverige ska lämna EU.

Det finns än så länge inget parti bildat och ingen lista heller men väl livliga diskussioner och förberedelser.

Hinner inte registrera sig
Även om den här grupperingen inte hinner registrera sig som parti före 1 mars finns inga formella hinder att ändå ställa upp i valet i juni.

Jörgen Bengtsson är inte rädd för att det börjar bli riktigt trångt på den EU-kritiska kanten i Sverige.

”Behövs ytterligare alternativ”
I både miljöpartiet och vänsterpartiet finns det ju också EU-anhängare och eftersom junilistan inte vill att Sverige ska lämna EU behövs det ytterligare ett alternativ,  tycker han.

– Jag tror att väljarna behöver ha ett tydligt nej-alternativ där man vet att alla på en sådan lista, om den skulle komma till stånd, står för ett svenskt utträde ur EU och för en tydlig EU-kritisk hållning i de dagspolitiska frågor man har att hantera, säger centerpartisten Jörgen Bengtsson.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".