Finländskt toppnamn till Investor

Till Investors bolagsstämma om en dryg månad föreslås finländskan Sirkka Hämäläinen som ny styrelseledamot. Hon var tidigare chef för Finlands Bank och avgick nyligen som direktionsmedlem i Europeiska Centralbanken.

Hon fyller 65 i år. Många tycker hon verkar yngre. Inom förvaltning och näringsliv är hon den kvinna i Finland som nått längre än någon annan. Idag, när hon lämnat sin plats i Europeiska centralbanken (ECB),  kanske med lätt konkurrens av Sari Baldauf i Nokias ledning.

Det handlar alltså om Sirkka Hämäläinen. Och precis som Baldauf lyckas Sirkka Hämäläinen, som alltid håller de nyfikna massmedierna på avstånd. Hon hotade nyligen att åtala en kvällstidning som försökte tafsa på hennes pivatliv. Tidningen bad om ursäkt.

Hon har också byggt upp ett slags inofficiellt nätverk för kvinnor inom statsförvaltningen. Karriären har, i stort sett, skett helt inom Finlands bank.  Därtill har Sirkka Hämäläinen varit lärare, idag professor, vid Finska handelshögskolan i Helsingfors. Inte ens åren i ECB:s direktion hindrade henne att diskutera nationalekonomiska tvistefrågor. Bland annat uttalade hon tvivel på det då aktuella snacket om ”den nya ekonomin”, dvs att den växande IT-bubblan skulle vara något kvalitativt nytt i världsekonomin.

Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista