Stena Line: Skärp kontrollen till sjöss

Skärp kontrollen av säkerhetsutrustning till sjöss – den uppmaningen kommer nu från ett av världens största rederier, Stena Line, med anledning av de räddningsflottar som inte fungerar och som skulle följa med ett sjunkande fartyg till botten.

– Man blir lite förargad över att det dyker upp sådana här konstigheter gång på gång, säger Patrick Critti, säkerhetsansvarig på Stena Line.

Skulle du vilja förändra kontrollsystemet och regelsystemet på det här området?

– Onekligen finns det utrymme för förbättringar, vilket vi har märkt här. Jag förespråkar att man är ännu mer noggrann med i sin kvalitetskontroll av säkerhetsutrustningen på fartyget, ja.

Hur menar du då?

– Jag tycker att tillverkarna skulle sättas under större press så att man gör en ännu bättre kvalitetskontroll innan man släpper produkten på marknaden.

I vintras handlade det om sjunkande livbojar, och nu visar det sig alltså att det finns allvarliga brister som rör även räddningsflottar.

Transportstyrelsen har granskat så kallade hydrostater som ser till att räddningsflottarna släpper från ett sjunkande fartyg. Men nio av tio testade hydrostater från en turkisk tillverkare fungerade inte. I en nödsituation hade räddningsflottarna följt med fartyget i djupet.

Stena Line har enligt Patrick Critti inga av de aktuella hydrostaterna. Men hur de här uppenbarligen bristfälliga hydrostaterna kunnat bli godkända för sjöfart väcker frågor om hur kontrollerna egentligen fungerar, säger Patrick Critti.

– Onekligen fallerar det mellan kontrollorganet, alltså myndigheten och tillverkaren. Där måste det vara någon form av missmatch.

Tryggve Alman är sjösäkerhetsansvarig på Sveriges redareförening. Han säger att redarna måste kunna lita på att utrustning som godkänts håller måttet.

– Det är det här som redarna köper och betalar för, och man förutsätter naturligtvis att det ska fungera. Speciellt sådana här saker som man inte kan testa själv, det är ju sådant som sker i laboratorier, säger Tryggve Alman.

Är det acceptabelt att det blir så här?

– Nej, det är helt oacceptabelt och det här får ju gå tillbaka till dem som har godkänt och testat det här, och till leverantörerna givetvis.

På Lloyds Register som är det företag som godkänt den turkiska hydrostaten kan man i dag inte kommentera hur deras tidigare tester gick till.