Foto: Fredrik Persson/PRB

Lars Ohly ny ledare för vänsterpartiet

Vänsterpartiets kongress valde på fredagen Lars Ohly till ny partiordförande efter Gudrun Schyman. Han fick 195 röster mot 30 för den ende utmanaren Alice Åström. Och kongressen applåderade när resutatet lästes upp.

Lars Ohly sa att det var bra att det fanns mer än en kandidat i valet, och sträckte ut en hand till förloraren.

–Du har visat att vårt parti är ett öppet parti som hanterar åsiktsskillnader på ett schysst och demokratiskt sätt. Tack, Alice Åström, sa han.

Hård mot motståndarna
Men mot andra var Lars Ohly desto hårdare. Kongressen har ju föregåtts av en öppen konflikt i vänsterpartiet.

Lite förenklat handlar det om en strid mellan partiets höger- och vänsterfalanger. Över 200 vänsterpartister hade skrivit under ett upprop som varnar för att partiet kan halka tillbaka i elitistisk nykommunism.

Dessa fick veta att de lever i dag. Ohly använde en stor del av sitt jungfrutal till att argumentera för att det överhuvudtaget inte finns olika grupperingar i partiet.

”Vi måste öppna för en bra debatt”
–Visst, vi kan ta till överord i debatter. Vi kan varna för en utveckling av partiet som ingen annan medlem vill uppnå. Då är det klart att de som räds en stark vänster är de som applåderar och instämmer. Men om vi själva använder generaliserande etiketter i ivern att övertyga då öppnar vi inte för en bra debatt om partiets framtid, sa Lars Ohly.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".