Österberg (S) till attack mot Arbetsförmedlingen

Socialdemokraterna attackerar Arbetsförmedlingen och hävdar att den går regeringens ärenden. Kritiken kommer efter Ekots rapportering om forskare som anklagar Försäkringskassan för att ge en förskönande bild av hur det går för dem som utförsäkrats från sjukförsäkringen.

– Vi vet att regeringen har fört en tuff politik mot både arbetslösa och sjukskrivna. Det får konsekvenser i samhället. Jag tycker att de här myndigheterna har beskrivit de konsekvenserna på ett alldeles för lättsinnigt och glättigt sätt, säger Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Sven-Erik Österberg.

I Ekot kritiserade bland andra TCO:s socialförsäkringsexpert Försäkringskassans rapport om vad som hänt 2 000 långtidssjuka som blev utförsäkrade vid årsskiftet.

Enligt kritikerna hade Försäkringskassan fått det att se ut som om färre gick på socialbidrag än vad som i själva verket var fallet.

Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg menar att det inte bara är Försäkringskassan utan också Arbetsförmedlingen som går regeringens ärenden.

– Jag har flera gånger läst pressmeddelanden från Arbetsförmedlingen med en väldigt positiv patos. Men läser man längre ner så göms det en rad andra, stora problem nere i pressmeddelandet, säger han.

Det är lätt att dra paralleller till valrörelsen 2006 när partiledarna för de borgerliga partierna kritiserade dåvarande generaldirektören Bo Bylund för att vara en socialdemokratisk valarbetare.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt praktiskt för en regering att ha någon som Bo Bylund. Han levererar precis det som regeringen efterfrågar, nämligen låga arbetslöshetssiffror, sa Centerns partiledare Maud Olofsson i augusti 2006.

Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) hävdar att den nuvarande regeringen avpolitiserat tillsättningen av generaldirektörer, som därmed också blivit mer fristående gentemot regeringen.

– Våra myndigheter är skyldiga enligt lag och grundlag att leva upp till en opartiskhet och driva sina myndigheter på ett korrekt sätt. Det är lite valfeber över detta, säger han.

Finns det ingen självkritik ändå? Det var så hård kritik i slutet på valrörelsen 2006, och nu kan åtminstone Socialdemokraterna skönja samma tendenser.

– Det är möjligen så att vi just på Arbetsförmedlingen nu har den första generaldirektören sedan 40-talet som inte har ett aktivt förflutet inom Socialdemokratin, även om hon faktiskt var medlem i SSU som ung. Den här kritiken faller naturligtvis rakt tillbaka i knäet på Socialdemokraterna, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.