Dyrt stål upprör ryska biltillverkare

Den ryska biltillverkaren Avtovaz som gör Lada-bilar har hamnat i en konflikt med Rysslands största stålbolag. Leveranserna av stål till Avtovaz är nu stoppade på grund av ett prisbråk.

Avtovaz säger att ståljätten Severstal har stoppat sina leveranser till biltillverkaren efter att förhandlingar om prissättning av stålet brutit samman.

Lada-fabriken vid floden Volga har gått med på en prishöjning på stål på 20 procent under juni månad. Men Severstal, som står för nästan hälften av det stål Avtovaz behöver, vill höja priset med 25 procent från nästa vecka och sedan ligga kvar på den nya nivån till årets slut.

Avtovaz hade ett katastrofår 2009. Företaget gjorde en förlust på cirka tio miljarder svenska kronor och låg på gränsen till konkurs.

Men prognosen för i år ser betydligt bättre ut. Försäljningen har vänt uppåt och beräknas öka med 16 procent under 2010, delvis tack vare den statliga skrotningspremien som ska stimulera inbyte av äldre modeller mot nya rysktillverkade bilar.

Avtovaz långsiktiga mål är att under de kommande tio åren nå tre gånger högre försäljningen av Lada-bilar än idag.

Men nyligen meddelade de ryska stålproducenterna sina kunder i landets bilindustri att prishöjningar på mellan tio och 30 procent är att vänta i sommar.

Konflikten mellan Avtovaz och Severstal har ännu inte påverkat produktionen, men en talesperson för biltillverkaren säger att fabriken bara har stål i lager för några dagar.

Rysslands fyra största fordonstillverkare Avtovaz, Kamaz, Sollers och Gaz har skrivit ett gemensamt brev till premiärminister Vladimir Putin med en begäran att den ryska regeringen ska reglera stålbolagens prissättning.