Många döda i oroligheter i Jamaica

Oroligheterna i Jamaicas huvudstad Kingston har fortsätter. Enligt de senaste uppgifterna har över 60 människor dödats, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Över 200 personer har gripits. Skolor har tvingats stänga och undantagstillstånd råder i delar av staden.

Striderna står mellan å ena sidan polis och regeringstrupper och å andra sidan anhängare till en ökänd gängledare som polisen försöker gripa och lämna ut till USA.

Tusentals tungt beväpnade poliser och soldater har forcerat de barrikader som gängmedlemmarna har satt upp och stormat in i det fattiga slumområdet Tivoli Garden i Kingston i sin jakt på den ökände knarkkungen Christopher Coke.

Striderna rapporteras ha varit hårda. Vissa av gängmedlemmarna uppges vara minst lika välbeväpnade som polisen.

Läget försvåras även av att den oerhört rike Christopher Coke ses som något av en Robin Hood i Tivoli Garden.

Hans gäng har ofta hjälpt befolkningen där med pengar och utbildning i större utsträckning än staten, och de som bor i slummen har deklarerat att de kommer att försvara honom.

Men Christopher Coke beskrivs av USA som något helt annat än en Robin Hood. Han anklagas för att leda ett globalt narkotikanätverk som bedöms ligga bakom hundratals mord i USA.

Åklagare i New York har länge försökt få honom utlämnad för drog- och vapenhandel, men Jamaicas regeringsparti, som har nära kontakter med Cokes gäng, har vägrat. Fram till i förra veckan. Då böjde sig premiärminister Bruce Golding för de amerikanska kraven.

Omedelbart började gängmedlemmarna förbereda sig för strid och i söndags inledde polisen sin operation. Christopher Coke riskerar livstids fängelse om han lämnas ut till USA.