"Flera varningssignaler innan det small"

De oljearbetare som fanns på den oljerigg som exploderade i Mexikanska golfen för fem veckor sedan, fick timmarna före explosionen flera varningssignaler om att någonting var allvarligt fel med plattformen.

Det uppger kongressledamöterna Henry Waxman och Bart Stupak som enligt uppgift har insyn i BP:s interna utredning om olyckan som krävde elva liv och som orsakat ett enormt oljeutsläpp utanför delstaten Louisianas kust.

Enligt kongressmännen indikerade flera mätinstrument att flödet och trycket i oljekällan var för högt och hade fel riktning.

Det ska också finnas tecken som tyder på att manskapet på oljeriggen gjorde försök att få kontroll över oljetrycket innan plattformen slutligen exploderade.

På tisdagen utvidgade USA fiskeförbudet i området i Mexikanska golfen där oljan läcker ut.

Nu är ungefär 140 000 kvadratkilometer, ett område ungefär lika stort som Grekland, stängt för fiske, vilket är ungefär 15 procent mer än tidigare.

Det är oklart hur mycket olja som fortsätter läcka ut, men enligt uppskattningar från BP som äger den havererade oljekällan är det ungefär 5 000 fat om dagen. Andra hävdar att det är tiotals gånger mer.