Fler USA-soldater till gränsen mot Mexiko

USA skickar nu ytterligare 1 200 soldater till den mexikanska gränsen. Syftet är att öka säkerheten vid gränsen, och att intensifiera kampen mot människosmuggling och mot handeln med narkotika och vapen. Men beslutet har också inhemska politiska motiv.

Det är i den pågående intensiva debatten om en ny invandringslag i USA som president Obamas beslut om att sända ytterligare 1 200 soldater till gränsområdet kommer in.

Det finns redan runt 350 soldater ut nationalgardet vid gränsen men enligt Vita huset behövs det fler för att förbättra övervakningen och kontrollen av gränsen, medan gränspolisen rekryterar nya anställda.

Situationen vid den cirka 320 mil långa mexikanska gränsen har blivit mycket omdiskuterad sedan delstaten Arizona införde strängare lagar mot illegala invandrare.

Lagen har fått enorm uppmärksamhet. Arizona säger att man infört den för att staten inte gör något åt den illegala invandringen och kritikerna hävdar att lagen sorterar ut människor med till exempel mexikansk bakgrund, och att den är snudd på rasistisk.

Presidentens beslut ska också ses som ett sätt att försöka få med sig republikanerna på en ny invandringslag i USA. En lag som enligt planerna ska göra att de illegala invandrare som redan finns i USA på sikt ska kunna bli amerikanska medborgare.

Men frågan är mycket laddad och många kongressledamöter, framför allt från de delstaterna som gränsar mot Mexiko har krävt att säkerheten och övervakningen av gränsen först måste prioriteras. Republikanen John McCain har till exempel krävt att presidenten skickar så många som 6 000 soldater till gränsen.

Mexico säger att man respekterar Obamas beslut men tycker att USA borde koncentrera sig mer på att försöka förhindra att till exempel vapen smugglas in till Mexico.