Motsättningar på Koreahalvön skärps

USA:s utrikesminster Hillary Clinton kom i dag  till Seoul i Sydkorea. Hon uppmanade Nordkorea att sluta med hot och provokationer och uttalade sitt stöd för sydkoreanerna. Nordkorea tänker klippa alla band med Sydkorea på grund av grannens ekonomiska sanktioner och propagandakriget mellan länderna blir mer och mer högljutt.

Till tonerna av ett sydkoreanskt flickband läser en röst upp propaganda som går ut på att Sydkoreas problem är att folk äter för mycket, inte undernäring och hunger som i Nordkorea.

Efter att ha legat nere i flera år, återupptar nu Sydkorea en propagandaoffensiv mot det kommunistiska Nordkorea. Radiosändningarna har redan börjat, och snart ska jättelika högtalare vid gränsen sända det som kallas "Frihetens röst".

Nordkorea å sin sida hotar skjuta på högtalarna med artilleri. Propagandaoffensiven är tillsammans med ekonomiska sanktioner del av den sydkoreanska regeringens tuffa svar på sänkningen av ett sydkoreanskt fartyg i mars.

Nordkorea svarar med hotfull krigsretorik och en del här i demokratiska Sydkorea börjar känna sig oroliga,

– Jag är rädd att Nordkorea kommer att göra något irrationellt som kan förvärra situationen, säger Seoul-bon Bang Tae Whan.

Han var 13 år när Korea-kriget utbröt 1950 och minns hur han fick gömma sig i källaren för att överleva förödelsen när kontrollen över Seoul växlade flera gånger mellan Nord och Syd. Han hoppas och tror att han ska slippa att kriget, med sina miljontals dödsoffer, blossar upp igen.

Sydkoreanska experter säger att Nordkorea kan ha haft åtminstone tre skäl för att sänka det sydkoreanska fartyget: dels som hämnd för en skärmytsling till havs förra året, dels för att testa ubåtar, och dels som en ny taktik. Dessutom för att skapa en krisstämning och ett yttre hot som ska stärka ledaren Kim Jong-Il när han förbereder ett överlämnande av makten till en av sina söner.

Experter tror att Nordkorea inte räknat med att Sydkorea skulle hitta rester av torpeden som användes, rester som gav Syd bevis att visa upp för omvärlden.

Ändå pekar sydkoreanska experter som Park Jin-Keol, på att båda sidor har mycket att förlora på fullt krig.

– Även om mindre sammanstötningar mycket väl kan hända nu har jag svårt att tro att någon av parterna vill ha fullt krig, säger Park.