Arkivfoto: Sven-Erik Sjöberg/PRB

Intern kritik mot kd:s valberedning

Kristdemokraternas valberedning ifrågasätts nu efter förslaget att Göran Hägglund ska bli ny partiledare för kristdemokraterna, trots att två andra kandidater hade betydligt fler röster. Det är andra gången på kort tid som en valberedningen går emot vad kristdemokraterna tycker.

Förra gången gällde det listan till Europaparlamentsvalet. EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus är kritisk till att valberedningen inte lyssnar på medlemmarna.

– Det är uppseendeväckande i en folkrörelsedemokrati att det har skett så inte bara en gång utan två gånger. Detta är ett stort diskussionsämne ute i partiorganisationen bland enskilda medlemmar, säger han.

Valberedningen bortser från majoriteten
Lennart Sacrédeus talar nu ut om hur han ser på att valberedningen för ett par månader sedan petade ned honom från valbar plats till Europaparlamentet, trots att han hade vunnit det interna provvalet.

När han nu ser att Göran Hägglund föreslås bli ny partiledare efter Alf Svensson, trots att både Maria Larsson och Mats Odell hade fått flest röster från distrikten, reagerar han.

Lennart Sacrédeus är kritisk till att två valberedningar på kort tid bortsett från vad majoriteten tycker.

– Valberedningen har två gånger, både när det gäller nomineringen till Europaparlamentet och nu till nomineringen av ny partiledare gjort helt andra bedömningar än vad fotfolket gjort ute i organisationen, säger Lennart Sacrédeus.

– Detta skapar naturligtvis en betydande osäkerhet om värdet utav både provval och nomineringar i partiet, att en krets på sex, sju personer tycker sig kunna utläsa och veta mycket mer än vad tusentals människor ute i en partiorganisation sammantaget kommer fram till, fortsätter han.

Många överraskade i distrikten
Lennart Sacrédeus hade själv Mats Odell som favorit till partiledarposten. Att Göran Hägglund föreslås som ny partiledare har överraskat många i distrikten som hellre hade sett Maria Larsson eller Mats Odell.

Nu sluter de upp bakom Göran Hägglund, men valberedningens agerande ifrågasätts. Ulrik Lindgren, distriktsordförande i Dalarna, är en av dem som ifrågasätter.

– Dominansen för Mats och Marias namn var ganska stor. Den bilden har jag också från andra distrikt att det var de två som det handlade om och att Göran hade ett betydligt mindre stöd, så det är klart att valberedningens förslag har överraskat, säger Ulrik Lindgren.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".