The Lancet ångrar varningsartikel om mässlingsvaccin

Den ansedda brittiska medicintidskriften The Lancet beklagar att de publicerade en omtvistad forskarrapport 1998 som hävdade att trippelvaccinet MPR kunde leda till autism.

I artikeln uppmanades föräldrar att inte låta vaccinera sina barn med MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund.

The Lancets ansvarige utgivare säger till BBC att artikeln aldrig borde ha publicerats, eftersom artikelförfattaren arbetade på uppdrag av föräldrar som ansåg att deras barn skadats av vaccinet.

Efter publiceringen lät många föräldrar bli att vaccinera sina barn trots att omfattande studier visat att vaccinet är ofarligt.

I Sverige tex rapporterade hälften av landstingen 2002 att färre än 90 procent av tvååringarna hade vaccinerats, enligt världshälsoorganisationen ökar risken för en mässlingsepedemi om färre än 90 procent i en årskull vaccinerats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".