Regeringen får skulden för långsamma utredningar

Polis och åklagare måste bli snabbare på att hantera brott som skadegörelse och snatteri, det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. Men också regeringen har sin del av skulden, den har varit för långsam på att ge direktiv.

En miljon brott som anmäls till polisen varje år av typen mängdbrott tar för lång tid att utreda, eller klaras inte upp alls. Det skriver Riksrevisionen i en nyutkommen rapport.

Mängdbrott är brott som misshandel, trafikförseelser, bedrägerier eller bostadsinbrott.

Nästan fyra månader kan det ta för polisen att slutföra ett misshandelsärende, och det är för mycket anser Riksrevisionen.

Men inte bara åklagare och polis får kritik från Riksrevision. Regeringen har varit otydlig och långsam när det gäller direktiv till myndigheterna.

– Vi tycker kanske att regeringen varit en aning senfärdig, först i maj förra året gav regeringen i uppdrag till Rikspolisstyrelsen, åklagarmyndigheten och domstolsverket att gemensamt försöka vidta åtgärder för att öka effektiviteten, det här uppdraget ska avrapporteras i dagarna, säger riksrevisor Eva Lindström.

Justitieminister Beatrice Ask säger att hon tror att ett problem har varit det som var alliansregeringens tidiga intentioner, nämligen att polisen ska prioritera både mängdbrott och andra typer av brott. Det har lett till att brottsutredningar dragit ut på tiden, enligt justitieministern.

– Sanningen är att när alliansregeringen tillträdde prioriterades allting och då blir det ingen prioritering alls, vi har rensat ganska mycket för öka tydligheten, men det finns möjligen en del till att göra, säger Beatrice Ask

– Om man prioriterar för mycket från politiskt håll så finns det inte utrymme för det som är vardagsverksamheten och mängdbrottsarbete är verkligen polisens vardagsuppgift och det som ska ta väldigt mycket tid. Jag tror att det varit för mycket politiska signaler under vissa perioder och det är inte bra.