Knutby-barnflickan lämnar slutenvården

Den så kallade barnflickan i det uppärksammade mordfallet i Knutby får nu övergå från sluten till öppen rättspsykiatrisk vård.

Hon kommer nu att slussas till ett eget boende, men måste fortfarande följa vissa upplagda rutiner.

Barnflickan var den som höll i vapnet vid mordet på pastorns fru i församlingen i Knutby, som ägde rum 2004. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för mord och för att ha skottskadat ytterligare en person.

Beslutet om att den rättspsykiatriska vården ska övergå från sluten till öppen form togs av förvaltningsrätten i Linköping på onsdagen. Det är knappt sex år sedan barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök.

Rätten gör bedömningen att hon fortfarande är i behov av tvångsvård, men med hänsyn till hennes psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt krävs det inte längre att hon är intagen på sjukvårdsinrättning.

Den öppna vården är förenad med ett antal villkor. Hon ska följa uppgjorda regler och rutiner och medverka i tillsyns- och kontrollåtgärder. Dessutom får hon inte vistas i Uppsala kommun, där Knutby ligger, eller aktivt söka upp målsägande.

Jan Cederborg, verksamhetschef vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, påpekar att vägen från öppen rättspsykiatrisk vård till att en patient avskrivs ser olika ut.

– Det är inte självklart att man med tydlighet kan veta när man avskrivs all tvångsvård bara för att man lämnar slutenvården, det är viktigt att komma ihåg, säger han till TT.

Inom sex månader ska en ny ansökan skickas till förvaltningsrätten. Om den gäller att hon ska skrivas ut eller få fortsatt vård återstår att se.

Morddramat i Knutby

10 januari 2004. Pastor Helge Fossmos andra hustru hittas mördad i hemmet i Knutby. I huset bredvid hittas en 30-årig skottskadad man.

11 januari 2004. Familjen Fossmos tidigare barnflicka grips, misstänkt för mord och mordförsök.

28 januari 2004. Pastorn anhålls misstänkt för mord och mordförsök. Utredningen av hans första hustrus död tas upp igen efter att ha avskrivits som en olycka 1999.

30 juli 2004. Uppsala tingsrätt dömer Helge Fossmo mot sitt nekande till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och till två mordförsök. Han frias från misstanken om att ha dödat sin första hustru.

Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök på pastorns andra hustru och försök till mord på grannen.

2010: Barnflickan blir fri och slussas under en sexmånadersperiod ut från den rättspsykiatriska vården.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.