Sverige får tummen upp av EU

När EU:s finansministrar träffades i Bryssel idag, så var en av de saker som diskuterades svängningen i den svenska EMU-opinionen. Och kanske inte så oväntat så välkomnas Sverige som eventuell framtida medlem, rapporterar vår korrespondent.
Sedan statsminister Göran Persson presenterat sin tidtabell för vad han hoppas blir en svensk anslutning till unionens valutasamarbete var det många som kom med uppmuntrande tillrop, berättade finansminister Bosse Ringholm idag. Men det är ändå långt ifrån någon promenadseger. Just idag fingranskades Sverige och några andra länder i den prövning som görs varje år. Och de övriga finansministrarna noterar att kursen på den svenska kronan varit instabil under det gångna året. För att Sverige ska anses värdigt en anslutning till euron krävs att den svenska kronan håller sig stabil under en längre tid. Vidare sätter övriga medlemsländer frågetecken för om den svenska tillväxten för i år verkligen blir de 2,4 procent som regeringen spått, det kan visa sig väl optimistiskt, säger de. Dessutom får sig Sverige en släng för att skatterna är för höga, enligt övriga ministrar, i vår globaliserade ekonomi kan det lätt leda till att kapital flyttar iväg. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista