Självmordsvåg bland arbetare på Iphone-fabrik

Elektronikföretaget Foxconn är i blåsväder efter en lång rad av uppmärksammade självmord på företagets jättefabrik i kinesiska Shenzhen där bland annat Apples Iphone tillverkas.

Det senaste dödsfallet på Foxconns fabrik i Shenzhen inträffade i går när en 19-åring hoppade från en sovsal efter att han arbetat på fabriken i bara sex veckor. Han antas vara den nionde personen som tagit sitt liv där i år.

Foxconn är ett taiwanesiskt bolag och världens största tillverkare av elektronikprodukter med 900 000 anställda globalt.

Den största fabriken ligger i Shenzhen i södra Kina och har över 300 000 arbetare.

Efter självmordet i går blev arbetare på fabriken tillsagda att skriva under ett dokument där de lovade att inte begå självmord och att tillåta fabriken att ta dem till sjukhus om de uppvisade symptom på psykisk ohälsa.

Avtalet fick kritik och när Foxconns taiwanesiske grundare Guo Taiming besökte fabriken i dag berättade han att han efter samråd med jurister beslutat att be om ursäkt och dra tillbaka avtalen.

Ledningen har också beslutat att sätta upp skyddsstaket för att förhindra att arbetarna hoppar från sovsalarna och har också lovat att anlita läkare för att utbilda 1 000 anställda i psykologisk rådgivning.

Självmordsfallen har uppmärksammats mycket i kinesiska medier. En av åsikterna är att i en fabrik med så många anställda är det statistiskt sett normalt om ännu fler skulle ta sitt liv.

Men de som försöker förklara självmordsvågen på Foxconn i Shenzhen talar också om den så kallade andra generationens migrantarbetare.

De flesta som arbetar på Foxconn är mellan 18 och 24 år och antas tillhöra en generation som har högre krav och förväntningar än tidigare arbetare.

Foxconns fabriker som bland annat tillverkar Iphone, Nokiatelfoner och datorer för Dell och HP lockar till sig många arbetssökande men är också kända för sina långa övertidstimmar, stress och övervakning.

I sitt avskedsbrev skrev nittonåringen som hoppade från sovsalen i går om sin besvikelse på jobbet.