Foto: John Mathew/PRB

Långt kvar till fattiga länder får rent vatten

FN:s mål om att alla länder ska ha en plan för vattenförsörjning nästa år kommer inte att uppnås. Det säger Norges miljöminister Börge Brende som leder den FN-kommission som ska följa arbetet för att fattiga länder ska få bättre vatten.

– När det gäller det kortsiktiga målet att alla länder ska ha vattenplanen klar år 2005, så blir det tufft, säger Börge Brende.

Kommissionen vakthund
1,2 miljarder människor i världen har eländigt dricksvatten, enligt den norska miljöministern.

FN:s mål från toppmötet i Johannesburg 2002 är att alla länder i världen ska vara klara med sina vattenplaner nästa år. I de planerna ska tillgången och behoven av vatten för människor och jordbruk beskrivas och fördelningen planeras.

Börge Brende leder FN:s kommission för hållbar utveckling, som ska fungera som en vakthund för att FN:s mål om bättre vatten och sanitet ska uppnås.

Långsamt för fattiga länder
På en pressträff i Oslo säger han att det är de fattiga länderna med störst behov som det går långsammast för. Förklaringarna kan vara att de varken har den kunskapen och kapaciteten eller den politiska viljan som behövs.

Kina och Sydafrika har kommit långt medan till exempel Indien ligger efter.

Enligt prognosen har 40 procent av utvecklingsländerna mycket arbete kvar. Därför krävs det nu en stor ansträngning från världssamfundet, enligt ledaren för kommissionen.

Ingen ska dö av dåligt dricksvatten
Förhoppningen är att alla länder i alla fall ska ha kommit igång med vattenplaner nästa år så att det finns en chans att FN:s långsiktiga mål kan uppnås.

– Grunden till att den långsiktiga vattenplanen är viktig är att det är en nödvändig förutsättning för att nå det långsiktiga målet, att folk som faktiskt dör av dåligt dricksvatten idag inte ska göra det, säger Börge Brende.

FN har ett högt mål på lång sikt: Antalet människor som lever med dålig tillgång på vatten ska halveras till 2015. Det betyder att 600 miljoner människor ska få rent vatten.

Högt politiskt tryck
Börge Brende tänker arbeta hårt för att hålla det politiska trycket högt.

– Det är viktigt att det här inte bara blir ännu en resolution från ännu en FN-konferens, även om det blir tufft att hålla tidsplanen, säger han.

I april ska ett nytt FN-möte hållas i New York om vattenförsörjningen i världen. 

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".