Bild från videoupptagning av mötet mellan spelkungen och brasilianske regeringschefens rådgivare. Foto: PRB

Brasiliansk korruptionshärva huvudbry för presidenten

För Brasiliens president Inacio Lula da Silva har årets karnevalsvecka börjat dåligt. En rådgivare till en av hans absolut närmaste medarbetare anklagas för inblandning i en korruptionsskandal.

Inacio Lula da Silvas kanske viktigaste politiska kapital har varit hans ärlighet. Han har aldrig ens misstänkts för att ha haft någonting med korruption att göra.

Begärt mutor av ökänd spelkung
Brasilianska tidningar har de senaste dagarna avslöjat att en rådgivare till presidentens närmaste man, regeringschefen Jose Dirceu, begärt mutor av en av Brasiliens mest ökända spelkungar. Nyheten slog ned som en bomb.

Spelkungen hade låtit spela in mötet på video så det fanns inga marginaler för tvivel. Den skyldige avskedades genast.

Regeringen försökte dämpa reaktionen med att påpeka att mötet skett innan Lula tillträdde som president. Nu har det visat sig att det förekommit ett andra möte. Det skedde efter att Lula tillträde.

Inga anklagelser mot presidenten
Ingen anklagar visserligen Lula för att ha haft någonting med saken att göra men eftersom den utpekade arbetade direkt under Jose Dirceu som förmodligen är Lulas närmaste medarbetare och en nyckelfigur i det polemiska reformarbete som regeringen utfört så har skandalen ändå lett till Lulas första allvarliga politiska kris.

Att många sambaskolor under den kommande veckans karneval kommer att ha Lula-kritiska teman gör inte saken enklare.

De flesta tror ändå att karnevalsyran kommer att få de flesta att glömma skandalen och att Lula därför nog inte behöver oroa sig allt för mycket.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".