Val i Irak tidigast nästa år

Det tar minst ett år innan val kan hållas i Irak. Det säger chefen för den amerikanska förvaltningen i landet, Paul Bremer, till arabisk tv. Efter att även FN tidigare i veckan meddelat att allmänna val inom en snar framtid är omöjliga är det nu en helt öppen fråga hur maktöverlämnandet ska gå till.

Det är shiamuslimerna, majoritetsgruppen i Irak, som krävt allmänna val men FN:s sändebud lyckades övertyga dem om att det är omöjligt före den 1 juli, när den amerikanska ockupationen formellt upphör.

Nu har också USA backat från vad som var deras alternativ, att en ny regering skulle tillsättas genom omröstningar i uppifrån tillsatta folkförsamlingar runtom i Irak. Vem eller vilka som ska ta över styret 1 juli är därför en helt öppen fråga.
 
FN vill involvera irakierna
USA har vänt sig till FN och bett dem att komma med förslag till hur maktövertagandet ska gå till. Men FN genom generalsekreteraren Kofi Annan slår ifrån sig och bollar frågan vidare till irakierna och säger att det är de som måste besluta.
Kofi Annan har ändå sagt sig vara beredd att skicka tillbaka sitt Irak-sändebud för att hjälpa till i processen. För USA är det viktigt att FN involveras eftersom det skulle göra maktöverlämnandet mera legitimt.

Utvidgar rådet
I USA talar man om att det finns dussintals varianter på hur det ska gå till. Det som nu verkar troligast är att det av USA tillsatta styrande rådet på 25 personer utvidgas ordentligt till mer än 100 personer för att bli mer representativt och sedan utser en tillfällig regering med begränsade befogenheter. Riktiga allmänna val skulle sen hållas om cirka ett år.
 
Stora amerikanska truppstyrkor kommer dock att finnas kvar efter 1 juli och frågan är hur självständig den nya regeringen blir. USA har till exempel uteslutit att den skulle få utropa Irak som en stat grundad på islamsk lag, något som stora grupper i Irak kräver.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".