Vänsterpartiets nye ledare Lars Ohly. Arkivfoto Bertil Ericson/PRB.

Ohly: alla måste känna sig välkomna

På vänsterpartiets pågående kongress blev valet av ny partistyrelse ett bakslag för de vänsterpartister som vill betona samarbete och kompromissande i dagspolitiken. En av de starkaste förespråkarna för denna linje, den förre vice ordföranden Johan Lönnroth, hamnade utanför partistyrelsen, något som beklagades av partiets nyvalde ordförande Lars Ohly.

– Rent personligt tycker jag att det är synd eftersom jag har jobbat med Johan under nästan hela min period i partistyrelsen. Vi har inte alltid varit överens men vi har alltid haft stimulerande diskussioner och han är en av dem som lyfter de svåra frågorna och som får oss andra att skärpa argumenten. På det sättet kommer jag att sakna honom, säger Lars Ohly.

Lars Ohly beklagade också att Alice Åström, som tidigare på dagen ställt upp som motkandidat till Ohly i partiledarvalet, hamnade utanför partistyrelsen.

Det är ytterligare en motgång för de inom vänsterpartiet som betonar samarbete och kompromisser.

Lars Ohly förstår att många kan känna sig besvikna och han underströk på presskonferensen efteråt att den nuvarande partiledningen måste se till att alla känner sig välkomna i partiet.

– Det är upp till oss att ta det ansvaret att företräda alla medlemmar och att vi uppmuntrar den här pluralismen som jag menar är en grund för att vårt parti kan utvecklas och bli större och starkare, säger nyvalde partiordföranden i vänsterpartiet, Lars Ohly.

På lördagseftermiddagen utses suppleanterna i partistyrelsen men inte heller i det valet lär samarbetsförespråkarna nå några större framgångar.

Sent på fredagskvällen antog vänsterpartiet också ett nytt partiprogram. Programmet slår bland annat fast att Sverige ska ut ur EU, att civil olydnad i vissa fall kan vara befogad och att även utlänningar som arbetar i Sverige ska arbeta under kollektivavtal. Visionen om det klasslösa samhället finns kvar i partiprogrammet.
En av de viktigaste upppgifterna för vänsterpartiets partistyrelse är att ta ställning till de uppgörelser partiet gör med den socialdemokratiska regeringen. Där visas hur radikala orden också är i handling.

Lars Ohly tror inte att valet av ny partistyrelse kommer att påverka partiets nuvarande relation med regeringen

– Jag ser inga stora förändringar eller någon kantring åt något håll där. Jag ser en partistyrelse som har samma ambition, nämligen att fortsätta samarbetet men som också klart sätter gränser för hur det här samarbetet ska gå till och vilket innehållet ska vara. Det är inget nytt, det har den gamla styrelsen gjort också, säger Lars Ohly.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista