Vänsterpartiet håller sin 35:e kongress på Folkets Hus i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/PRB

Seger för EU-motståndet i vänsterpartiet

I vänsterpartiets valplattform till EU-parlamentsvalet ska det stå att vänsterpartiet vill att Sverige ska lämna EU. Det bestämdes på partikongressen på lördagsftermiddagen. I partistyrelsens ursprungliga förslag fanns inte utträdeskravet med. På fredagskvällen sade kongressen nej till de som ville ha skrivningar som gjorde det oklart om vänsterpartiet vill lämna EU eller ej.

Flera talare gick emot uppluckringen. Eva Britt Svensson från partistyrelsen var en av dem.

– Mina vänner. Jag menar att allting är möjligt för vänsterpartiet. När man beskriver EU-medlemskapet så är det en logisk konsekvens att vi fortfarande också har utträdet kvar, sade  Eva Britt Svensson.

Lisa Boëthius förespråkade kravet på utträde.

– Självklart ska vi ha kvar skrivningen att vänsterpartiet ska lämna EU. Programkommissionen säger att vi inte arbetar aktivt för att Sverige ska lämna EU. Jo, det har vi gjort, det gör vi hela tiden på olika sätt och det måste vi göra hela tiden på olika sätt, sade Lisa Boëthius.

Det förslag som antogs på fredagskvällen innebär inte bara att Sverige ska ut ur EU utan att EU borde upplösas helt.

Lisa Rasmusson har varit med och formulerat kravet om EU:s upplösning.

– EU har en utveckling som går käpprätt åt fel håll. Det finns inga tecken på att den utvecklingen skulle ändras, än mindre stagnera, sade hon.

På lördagen fortsätter skärpningen av EU-motståndet på kongressen. I förslaget till valplattform till parlamentsvalet står ingenting om EU-utträdet men det bör det göra, sade europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt.

– Det är självklart att det också ska skrivas in i valplattformen men lika viktigt är att det inte är EU-parlamentet som ska besluta om svenskt utträde för det är svenska folket som ska göra det, sade Jonas Sjöstedt.

Att både arbeta inom EU och gå ur kallade Andreas Lindell från Västmanland för politisk schizofreni.

– Vi ska diktera villkoren för hur EU ska arbeta men vi ska inte vara med. Det vore kul att få en förklaring på hur detta ska gå till. Det är ungefär som om vi skulle uppmana människor att gå ur facket för att det är det bästa sättet att påverka facket. Nej, jag vet flera vänstermänniskor i Europa som kallar det svenska vänsterpartiet för nationella socialister. För ordet nationalsocialist vill de inte använda, sade Andreas Lindell.

Nu ska vänsterpartiet försöka balansera de olika åsikterna. Formuleringen blir klar på lördagseftermiddagen och Camilla Sköld Jansson i partistyrelsen visade hur svår den balansen är.

–  Där är det ju viktigt att vi gör det på ett sådant sätt att vi både har med att vi är för ett utträde och men det ska också vara så att de som röstar på oss är både de som vill lämna EU men också de som är EU-kritiska och vänster, sade Camilla Sköld Jansson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista