Minus för Motorola

I USA presenterade en av Ericssons konkurrenter, Motorola, sent igår kväll sitt bokslut med kraftiga minussiffror, och frågan är vart telekombranschen är på väg.
För fjärde kvartalet i rad så var det röda minussiffror i Motorolas rapport - en förlust på nästan 950 miljoner kronor under förra årets sista tre månader. Det negativa resultatet var väntat och faktiskt lite bättre än vad marknadsanalytikerna hade räknat med - men för att visa lite av den kris telekombranschen genomgår kan man jämföra med samma period förra året då Motorola redovisade en vinst på ungefär 3,8 miljarder kronor. Nu ser ändå Motorola tämligen hoppfullt på framtiden - under andra halvåret i år räknar man med en vändning och företaget tror på vinst för helåret 2002. Liknade ljusa tongångar kom från ett annat telekomföretaget - Lucent - som kom med sin rapport tidigare igår, även där talades det om att botten i branschen nu är nådd. Men osäkerheten är stor - senare i veckan kommer Nokia och Ericsson med sina bokslut och inför det har bland annat investmentbanken Morgan Stanley sänkt det så kallade riktpriset på Nokia-aktien - ett tecken på vikande förtroende för det finländska företaget. Och företagens försök att vända den negativa trenden har gått ut över dom anställda - som exempel Motorola har sagt upp 35.000 anställda och Lucent har på ett år nästan halverat sin personalstyrka från drygt 100.000 till knappt 55.000 personer. Börserna i USA gick ner igår - Dow Jones minus 0,6 och Nasdaq backade 2,5 procent efter bland annat kraftiga fall för flera stora databolag med Sun Microsystems i spetsen... (Anders Ask, New York)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".