Nu vänder det?

Ekonomiska bedömare ser nu de första tecknen på en vändning för världsekonomin. - Man kan nu se tecken på en återhämtning i statistiken, säger Hans Lindberg, prognoschef på konjunkturinstitutet, som i morgon presenterar en uppdatering av sin prognos från i november.
Vad är det då som har hänt sedan konjunkturinstitutet presenterade sin novemberprognos? Framför allt handlar det om att de psykologiska effekterna efter terroristattackerna den 11 september börjar klinga av. De amerikanska hushållen och även de europeiska ser betydligt ljusare på framtiden nu än för ett par månader sen. Gladare konsumenter handlar mer och sätter fart på ekonomin. Även bland företagen kan man skönja en försiktig optimism. Amerikanska inköpschefer rapporterar stigande orderingång och ökad produktion. De här tecknen har fått de allra flesta konjunkturbedömare att tala om en vändpunkt någon gång i mitten av året och vänder det i USA så vänder det också i Sverige. Men, det måste ändå påpekas att det vi ser nu är de första försiktiga tecknen på bättre tider. Risken för en mer utdragen lågkonjunktur finns fortfarande kvar. Arbetslösheten fortsätter att öka i USA, och om det skulle få de köpglada amerikanerna att hålla hårdare i plånboken ser plötsligt bilden helt annorlunda ut. (Martin Ahlquist)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".