Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn varnas för att sjunga med i vuxnas sång

Barn riskerar att förstöra sina röster av att försöka sjunga med i sånger som sjungs i alltför låga tonarter. Musikpedagogen Gunnel Fagius i Uppsala är kritisk till att etablerade artister sjunger många av sina sånger, till och med barnsånger, i tonarter som barnen har svårt att sjunga med i.

Ett exempel är när Carola sjunger Sov du lilla videung av Alice Tegnér.

– Man förstår att hon vill att det ska skapas en intimitet och en lågmäldhet men om hon skulle tänka sig att de barn som lyssnar på henne skulle kunna sjunga med, så skulle det vara ganska svårt, säger Gunnel Fagius.

Ettstrukna C
Barnens stämband klarar inte att sjunga i lika låga tonarter som vuxna brukar använda och som Carola sjunger i Sov du lilla videung.

Barn börjar i stället sina sånger i en högre tonart, i ettstrukna C, visar forskning.

Gunnel Fagius jobbar med projektet Rädda barnsången vid Uppsala Universitet och säger att vuxensånger och popmusik alltmer blivit förebilder för barnen.

Hon vill att vuxna ska tänka på att barn har svårt att sjunga i låga tonarter, vilket hon menar att till exempel Mora träsk och Carola gör.

Just Carola har en röst som ger henne ett ansvar som förebild, tycker Gunnel Fagius.

– Ja, hon har ett stort ansvar eftersom väldigt många tycker om hennes sätt att sjunga. Jag tycker det skulle vara kul om hon kunde bli en förebild så till vida och verkligen använda sig av det höga registret som faktiskt barn har. De kan sjunga i både andra och tredje oktaven utan svårighet, säger hon.

Rösten förstörs
Barn som sjunger med i låga tonarter får en pressad, skrapig röst, säger Gunnel Fagius.

– Det är förstås ett problem för röstutveckling och för gehörsutveckling. Om man kanske vill bli sångerska när man blir äldre, så har man inte fått möjligheterna, man har förstört dem redan tidigt, säger Gunnel Fagius, forskningssamordnare vid Uppsala Universitets körcentrum.

Carola har avböjt att kommentera den här kritiken men via sin assistent Marie Torstensson säger hon spontant att det är rätt att hon sjunger väldigt många låtar i låga tonarter.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".