Kristdemokraterna byter fot i frågan om övergångsregler

Kristdemokraterna svänger i frågan om övergångsregler. Partiet har hittills förespråkat öppna gränser och i skarpa ordalag fördömt regeringens förslag om övergångsregler. Nu anser blivande partiledaren Göran Hägglund att partiet behöver ompröva sin ståndpunkt.

– Svagheten är ju just det att om många andra länder inom EU inför egna övergångsregler och vi inte har det och människor i de nya länderna börjar röra sig över kontinenten så kan det vara så att vi får ta emot väldigt många och vi har idag låga trösklar för våra trygghetssystem. Detta behöver vi fundera på.

– Vi har ju också oss gamla svenskar, så att säga, att försörja och där kan det bli knepigt, säger Göran Hägglund.

Mer lik Göran Persson
Kristdemokraternas blivande ledare Göran Hägglund argumenterar nu på ett sätt som är snarlikt statsminister Göran Perssons försvar för övergångsregler. Samma argumentation fördömdes nyligen av kristdemokraternas representanter.

– Det här är helt fel och det är inte bra att Sverige visar upp sig på det här sättet. Jag tycker att det här är förödmjukande både för Sverige som nation och framförallt för Göran Persson. Det är både fegt och förödmjukande, sade Hägglunds partikamrat Mats Odell för en tid sedan.

Helomvändning för kd
Göran Hägglund signalerar alltså en helomvändning men ännu kan regeringen inte känna sig säker på att  få kristdemokraternas stöd för övergångsregler när frågan tas upp i riksdagen.
Först måste kristdemokraterna fundera ett tag till, säger Göran Hägglund.

– Vi har diskuterat frågan inom bland annat partiets riksdagsgrupp och sagt att vi får samla oss till ett mer djuplodande samtal i de här frågorna för att det här är inte lätt, säger kristdemokraten Göran Hägglund.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".