Konservativa mot seger i valet i Iran

I Iran visar de preliminära resultaten från fredagens omdiskuterade parlamentsval att det är de konservativa som tar hem segern. När över hälften av rösterna har räknats i Iran ser det fortfarande lovande ut för de konservativa partierna.

Av de räknade rösterna har omkring 60 procent gått till de konservativa. Om ingenting överraskande sker kommer de reformistiska demokratiivrarna att förlora sin majoritet i det nya parlamentet.

Väntade resultat
Detta är precis som man väntat sig efter den omfattande diskvalificeringen av reformisterna kandidater. Därför har siffrorna om valdeltagandet fått nästan större uppmärksamhet än själva valresultatet. Även där verkar de konservativa få åtminstone nästan som de ville.

De slutgiltiga siffrorna var inte klara på lördagseftermiddagen men obekräftade uppgifter talar om mellan 40 och 50 procents valdeltagande i hela landet. Det är klart lägre än i parlamentsvalet för fyra år sedan men om man spräcker 50-procentsgränsen kan de konservativa krafterna hävda att majoriteten av iranierna valde det nya parlamentet och at de valde att ha ett konservativt parlament.

Hoppades på mindre valdeltagande
Reformisterna hade i sin tur säkerligen velat att ännu fler iranier hade låtit bli att rösta i protest mot kandidatdiskvalificeringarna.

På en presskonferens på lördagseftermiddagen ville det största reformistpartiet, som lät bli att deltaga i valet helt och hållet, tona ned pratet om valbojkott. Det kan eventuellt tolkas som ett tecken på att bojkotten inte blev så lyckad som man hade hoppats.

Juri von Bonsdorff, Teheren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista