Bakslag för vänsterpartiets reformister

Många av de vänsterpartister som förespråkar samarbete och kompromisser i det politiska arbetet är mycket besvikna efter att vänsterpartiets kongress nu valt partistyrelse.

En av de besvikna är Carina Åström, regionpolitiker i Västra Götaland. Hon blev själv bortröstad från partistyrelsen.

– Det var en kamrat som bad kongressen att visa lite ödmjukhet och lite reell vilja att visa att vi faktiskt är ett brett åsiktsparti, som Lars Ohly sade igår och nu är svaret klart – Nej.

Bekymrade vänsterpartister
Det hördes många bekymrade suckar från de vänsterpartister som betonar resultatpolitik när valresultatet till partistyrelsen var klart.

Bara två av de sammanlagt trettio platserna gick till någon av de 180 vänsterpartister som förra året undertecknade ett upprop som varnade för ”dogmatisk ideologi och överbudspolitik” i partiet.

Riksdagsledamoten Karin Svensson-Smith som hamnade utanför partistyrelsen är bekymrad över konsekvenserna.

– Det kommer ju innebära att vi måste samla oss och fundera på vilken framtid vi ska ha i vänsterpartiet. Det innebär för min del att jag måste förhindra att ett stort antal vill lämna partiet, för jag vet att det är så, säger hon.

”Alla ska känna sig hemma”
En liten tröst är måhända att riksdagsledamoten Alice Åström, som på fredagen kandiderade mot Lars Ohly i partiledarvalet, blev suppleant i partistyrelsen. Den partistyrelse som, enligt Lars Ohly, nu måste se till att alla känner sig hemma i partiet.

– Det är upp till oss att ta det ansvaret att företräda alla medlemmar och att vi uppmuntrar den här pluralismen som jag menar är en grund för att vårt parti kan utvecklas och bli större och starkare, säger nyvalde partiordföranden i vänsterpartiet, Lars Ohly.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista